Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spróbuj też innych aromatycznych zup z rozmarynem:
Cebule obrać i posiekać.
Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić na nią przygotowane warzywa, dodać gałązki rozmarynu. Zeszklić.
W międzyczasie pomidory umyć, oparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
Pomidory dodać do smażących się warzyw i krótko przesmażyć wraz z nimi.
Całość zalać ok. 500 ml wody.
Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
Kiedy warzywa zmiękną dodać świeżą bazylię, doprawić solą i pieprzem do smaku i zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji (dodając kilka łyżek śmietany w trakcie miksowania). Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać przegotowanej wody.
Zupę krem z kolorowych pomidorów podawać z kleksem śmietany, udekorowaną świeżą bazylią, z kromką ciabatty, ew. ugotowanym makaronem.