Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupy na mleku kokosowym są aksamitne i pożywne – sprawdź inne nasze przepisy!
Pietruszki, marchewki, pora, selera oraz marchewki umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu.
Kolby obrać z liści i za pomocą noża ostrożnie oskrobać z ziaren. Cukinię umyć, obrać, pokroić w półksiężyce. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczkę chilli (ilość dostosować do indywidualnych preferencji ostrości) posiekać – usuwając przy okazji pestki.
Kolejną porcję przygotowanych warzyw zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju kokosowym.
Kiedy warzywa w gotującym się bulionie zmiękną wyłowić pora oraz seler. Do garnka dodać delikatnie podsmażone: kukurydzę i cukinię wraz z czosnkiem i papryczką chilli.
Całość gotować jeszcze przez moment do miękkości wszystkich warzyw.
Dodać mleko oraz przyprawy, zmiksować na gładki krem z kukurydzy.
Zupę krem z kukurydzy udekorować kleksami śmietany. Wyśmienicie smakowała będzie np. z chrupiącymi krakersami.