Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kolby kukurydzy obrać z ziaren. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek.
W garnku rozgrzać masło, wsypać na nie kukurydzę, czosnek i papryczkę chilli.
Całość delikatnie podsmażyć.
Ziemniaki i pietruszki obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej kukurydzy. Dosypać kurkumy i słodkiej papryki. Wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości składników.
Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać, podsmażyć na niej kurczaka. W trakcie smażenia dodać gałązkę rozmarynu – mięso zyska dzięki niemu dodatkowy aromat.
Zupę podawać gorącą z kawałkami kurczaka, udekorowaną kleksem śmietany.