Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Listki szałwii delikatnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy listki na lekko rozgrzanym maśle, aż staną się chrupkie, od czasu do czasu delikatnie przewracając je na drugą stronę. Usmażonymi listkami dekorujemy nalaną do miseczek zupę krem z kurek. Na maśle, które nabrało szałwiowego aromatu delikatnie podsmażymy kurki odłożone do dekoracji.
Masło topimy w rondlu o grubym dnie. Na wolnym ogniu powoli dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej, tym lepiej. W tym czasie dokładnie czyścimy kurki z piasku. Większe egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki.
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy, aż czosnek odda aromat.
Dodajemy do rondla oczyszczone kurki, odkładając część do dekoracji (wybieramy małe kurki, które nie wymagają krojenia). Dusimy ok. 15 minut.
Doprawiamy kurki solą, dodajemy słodką śmietankę, jeszcze chwilę dusimy.
Dodajemy do kurek pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, gotujemy 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
Zestawiamy rondel z kuchenki, miksujemy na krem.
Dodajemy ukwaszoną śmietanę, mieszamy lub krótko miksujemy na mniejszych obrotach. Zupę krem z kurek doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Zupę krem z kurek podajemy z smażoną szałwią i podsmażonymi na maśle szałwiowym kurkami. Posypujemy natką pietruszki.