Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewki, pietruszki, selera, pora oraz seler naciowy obrać.
Wszystkie warzywa umieścić w garnku i zalać litrem wody. Nastawić bulion.
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Kurki porządnie opłukać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodać gałązkę rozmarynu, kurki oraz ziemniaki.
Całość lekko przysmażyć.
Gotowy bulion przecedzić.
Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części i dodać do podsmażonych z ziemniakami, cebulą i czosnkiem kurek.
Całość zalać bulionem i gotować aż ziemniaki i grzyby zmiękną.
Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
W trakcie miksowania dodawać serek topiony.
Całość doprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
Podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.
Zupa krem z kurek będzie smakowała jeszcze lepiej z kromką świeżego chleba ze swojskim masłem.