Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.
Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Imbir obrać, drobno pokroić.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Następnie dodać pokrojone marchewki, pietruszki i ziemniaki.
Dosypać kurkumę oraz cynamon, dorzucić imbir. Całość krótko podsmażyć.
Zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut – aż wszystkie warzywa zmiękną.
Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zblendować na gładki krem.
Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cynamon.
Zupę doprawić solą i pieprzem.
Zupę krem z marchewki z pomarańczą podawać z kleksem śmietany, uprażonymi pestkami dyni i granatem.