Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odkładamy 2 marchewki. Obieramy je i tniemy bardzo cienko wzdłuż. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła obieraczka do ziemniaków.
Cieniutkie płaty marchewki kroimy na równe paseczki.
W małej misce mieszamy 2 łyżki oleju ziołowego z czosnkiem z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką miodu.
Przekładamy paski marchewki i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy na około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby marchewka przeszła marynatą.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim paski z marchewek. Marchewkę smażymy krótko, bo inaczej zrobi się twarda i chrupiąca.
Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki (około 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i marchewkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy dosyć obficie olejem ziołowym z czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C. Pieczemy 30 minut (bez termoobiegu) co jakiś czas obracając.
Upieczone marchewki razem z cebulką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut i pod koniec doprawiamy do smaku imbirem i pieprzem cytrynowym. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy.
Zupę odstawiamy z gazu i miksujemy blenderem.
Na koniec zabielamy śmietanką.
Do każdej miseczki nalewamy porcję zupy i nakładamy spaghetti marchewkowe oraz skrapiamy odrobiną sosu sojowego.