Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze części / paski. Im cieniej pokroimy paprykę – tym szybciej się upiecze. Nie należy jej jednak kroić bardzo cienko, gdyż wówczas szybko wyschnie, może się także przypalić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni. Papryki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec przez ok. 20-30 minut.
W połowie pieczenia dorzucić na blachę ząbki czosnku.
W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić.
Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plasterki. Wraz cebulą umieścić w garnku, dodać oliwę, kurkumę, słodką paprykę, chilli i rozmaryn i całość delikatnie podsmażyć.
Podsmażone warzywa zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Pomidory umyć, obrać ze skórki pokroić na mniejsze części i dodać do zupy.
Następnie dodać podpieczone papryki oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i łyżkę miodu .
Całość zmiksować na gładki krem.
Gotową zupę doprawić solą i pieprzem.