Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki. Papryczkę chili kroimy w drobne kawałki, jeśli nie chcemy aby zupa była zbyt ostra, usuwamy wcześniej pestki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
Pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy na tarce skórkę (delikatnie, z wierzchu, bez białej części), wyciskamy z pomarańczy sok.
W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulkę z dodatkiem papryczki chili, dodajemy czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, pozostałą paprykę i skórkę pomarańczy. Dusimy do miękkości, w razie konieczności podlewamy wywarem.
Wlewamy do garnka resztę wywaru i sok z pomarańczy, gotujemy chwilę, odstawiamy z kuchenki i miksujemy na krem. Doprawiamy solą.
Do zupy kremu z papryki dodajemy listki świeżej bazylii.