Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalafiora obierz z liści, wykrój z niego głąb. Podziel na różyczki. Kalafiora, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę dopraw posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posyp solą i pieprzem oraz ostrą papryką, skrop oliwą i piecz przez ok. 30 minut, mieszając raz w międzyczasie.
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj do miękkości ziemniaka, następnie dodaj połowę kalafiora i ciecierzycy i gotuj ok. 2 minuty.
Zupę zblenduj na gładki krem.
Przelej do talerzy i podawaj z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Dopraw ostrą papryką.