Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromat pieczonej papryki, czosnku i bakłażana wypełni po brzegi Wasze kuchnie, zwabi domowników do stołu długo przed tym, jak zupa krem z pieczonej papryki będzie gotowa. Ale warto poczekać, a czas oczekiwania wypełnić miłą rozmową. Lubię to tej zupy wracać także jesienią, kiedy można dodać sporo chili i cieszyć się przyjemnie rozgrzewającym działaniem. Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana świetnie smakuje z dodatkiem parmezanu. Smacznego.
Z podanej ilości składników przygotujecie2 porcje kremu.
Wykorzystaj pyszny sezon na bakłażana i cukinię – sprawdź inne nasze przepisy na zupy!
Leczo z kurczakiem
Zupa krem z cukinii z fetą
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa z cukinią i gnocchi
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
Zobacz Krem z papryki z rozmarynem
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.
Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.
Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.
Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.