Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad zupa krem z pietruszki i gruszki. Pomysł na zupę zrodził się spontanicznie przy odrabianiu lekcji. Mamo, co to znaczy „ni z gruszki, ni z pietruszki”? Zawołałam synka do mojego kulinarnego królestwa. I tak zadanie domowe zostało odrobione w kuchni, między garnkami, czego oczywiście nie polecam na co dzień, bo gdzie jak gdzie, ale w kuchni chyba najłatwiej o rozmaite plamy i kleksy.
Gdyby zupa krem z pietruszki i gruszki była gotowana na ocenę, ja dałabym jej piątkę z koroną. Pamiętacie piątki z koroną? Albo z uśmiechem? Ciekawe, jak Wy byście ocenili taki pietruszkowo-gruszkowy krem?
Zupa krem z gruszki pietruszki to proste, a zarazem ciekawe połączenie dwóch swojskich smaków. A wszystko zaczęło się od kremu pietruszkowego, który miałam okazję spróbować jeszcze na wakacjach. Spróbowałam, ale zupełnie o nim zapomniałam, aż dzisiaj mój synek przyszedł ze szkoły z tą gruszką. Oczywiście do zupy nie trafiła gruszka przysłowiowa, ale gruszka prosto z naszego ogródka. Nasza gruszka dodała zupie zdecydowanej słodyczy, jednak dzięki połączeniu z pietruszką zupa krem wcale nie ma typowo owocowego charakteru. Taką zupę krem z pietruszki i gruszki można podać bez dodatków lub poeksperymentować z prażonymi migdałami, pestkami dyni, a nawet wędzoną rybką.
Smacznego!
Pietruszki i gruszkę obieram, kroję w kostkę, duszę na maśle w głębszym rondlu. Podlewam mlekiem i bulionem (tyle, żeby przykryć kawałki pietruszek i gruszki), gotuję 20 minut.
Zupę z pietruszki i gruszki doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, miksuję na gładki krem.
Zupę krem z pietruszki i gruszki na talerzach skrapiam oliwą z oliwek i posypuję uprażonymi na suchej patelni migdałami.