Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami to dobry pomysł na szybki obiad. Dobry? To mało powiedziane. Zupa smakuje wyśmienicie! Bez obaw, bo por pozbawiony ciemnozielonych części traci na swojej charakterystycznej ostrości, a dodatkowo jego smak łagodzi serek topiony. Zupa krem z pora o aksamitnej konsystencji potrzebuje chrupiącego dodatku – klasycznego jak zarumienione na maśle grzanki lub bardziej zaskakującego, na przykład chipsów z parmezanu.
Por jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Jest bogaty w witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Ma wysoką zawartość żelaza, stosowany jest więc w leczeniu anemii. W medycynie naturalnej wykorzystywany jest do produkcji syropów na kaszel. W kuchni używa się go do zup, sosów, sałatek i surówek. Jest nieodzowną składową włoszczyzny, która jest niezbędna do zrobienia rosołu.
Rozpoczynając gotowanie zupy krem z pora i serka topionego, najpierw należy odpowiednio przygotować składniki. Por musi najpierw zostać obrany z zewnętrznych liści, pokrojony wzdłuż i dokładnie umyty z wszelkich drobin piasku. Warzywo następnie kroimy. To samo robimy z cebulą, którą potem podduszamy na maśle wraz z porem. Pamiętajmy, aby robić to na wolnym ogniu - wtedy wydobędziemy cały smak i aromat. Składniki zalewamy wywarem. Idealnie nada się do tego bulion warzywny w słoiku WINIARY. Jest on odpowiedni dla wegetarian, co stanowi rozwiązanie problemów wielu osób na diecie ograniczającej mięso. Ciężko jest znaleźć wywar, który nie ma w sobie składników pochodzenia zwierzęcego, jednak ten bulion warzywny w słoiczku rozwiązuje ten problem. Po przyprawieniu zupy, blendujemy ją na gładki krem. Dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
Do tej zupy krem idealnie pasują grzanki. Przygotowujemy je, krojąc bułkę na kromki, a potem w kostkę. Rumienimy ją delikatnie na maśle, dodając aromatyczne zioła, takie jak pietruszka czy tymianek. Wlewamy zupę do miski, a na wierzch kładziemy listki ziół lub pokrojone kawałki surowego pora. Pyszna, aksamitna i prosta zupa to wymarzony obiaobiad na każdą porę roku. Smacznego!
Szukasz najlepszego przepisu na grzanki do zupy albo chipsy? Sprawdź nasze dodatki do zup:
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chrupiące domowe grzanki do zupy
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko
Pieczone pierożki do barszczu
Domowe paluszki grissini
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
Krakersy cebulowe
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego
Zobacz też
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa porowa z pulpetami
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Kroimy w talarki (nie muszą być cienkie, bo zostaną zmiksowane – chyba że chcemy odłożyć trochę pora do dekoracji – wówczas skrójmy część dość cienko).
Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).
Podlewamy podduszonego pora wodą lub wywarem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.
Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
Bułki na grzanki kroimy w kromki, a później w kostkę. Delikatnie rumienimy na maśle, dodając odrobinę świeżych ziół (np. tymianek lub natkę pietruszki).
Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorujemy świeżymi ziołami. Można też udekorować zupę drobno posiekanym surowym porem.
Grazyna