Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pory przecinamy na pół, dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, kroimy w kostkę (bez końcowych, ciemnozielonych części liści).
W głębszym rondlu na maśle podduszamy por z pokrojoną w kostkę cebulką z dodatkiem szczypty chili, kurkumy i soli.
Do podduszonego pora dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, chwilę smażymy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, dodajemy lubczyk, gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut).
Dodajemy do zupy porowej serek topiony, miksujemy zupę na gładki krem, podajemy z klopsikami z jajek, posypujemy tartym serem i szczypiorkiem. Do kremu z pora można też dodać łyżkę gęstej śmietany.
Cebulkę szklimy na oleju.
Ugotowane na twardo jajka kroimy w kosteczkę za pomocą krajalnicy, przekładamy do miski.
Dodajemy podduszoną cebulkę, łyżeczkę majonezu, roztrzepane surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Możemy dodać do masy posiekany szczypiorek lub koperek. Delikatnie mieszamy.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoto, równomiernie z każdej strony.
Przed dodaniem do zupy kremu z pora odsączamy klopsiki z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.