Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojonego w plasterki pora.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kosteczkę.
Zeszklonego pora i ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będę miękkie ( około 25-30 minut).
Doprawiamy do smaku kozieradką. Wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Dodajemy do gotującej się zupy 4 szklanki rzeżuchy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ciepłą zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką. W razie potrzeby zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku
Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.
Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami jajek i skrapiamy oliwą.