Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Malutka, niepozorna, mało wymagająca – rzeżucha. Co roku na wiosnę wysiewam ziarna rzeżuchy a na Wielkanoc dekoruję nią stół świąteczny. To istne bogactwo witamin, tak bardzo potrzebnych nam po zimie. Zazwyczaj dodaję ją do kanapek, sałatek, czy jajek, ale tym razem postanowiłam ugotować z niej zupę, bo rzeżucha póki co, zanim doczekamy się pełni warzyw i owoców na straganach, jest świetną alternatywą na wprowadzenie naturalnych witamin do naszego menu.
Każdą porcję zupy skropiłam odrobiną oliwy. Dzięki temu zupa zyskuje na smaku i wyglądzie a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się wchłaniać. Nawyk dodawania oliwy do zup i wielu innych potraw „przywiozłam” z Włoch. Bardzo lubię też ziołowy olej z czosnkiem, który świetnie podkręca smak.
Jeśli szukacie więcej pomysłów na wiosenne zupy, proponuję:
zupę z rzodkiewką i jajkiem
Zupę z rzodkiewki białej
Zobacz też
Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce
Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojonego w plasterki pora.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kosteczkę.
Zeszklonego pora i ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będę miękkie ( około 25-30 minut).
Doprawiamy do smaku kozieradką. Wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Dodajemy do gotującej się zupy 4 szklanki rzeżuchy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ciepłą zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką. W razie potrzeby zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku
Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.
Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami jajek i skrapiamy oliwą.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!