Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa zupa z selera naciowego to jedna z tych błyskawicznych zup, która smakuje tak, jakby poświęciło się jej zdecydowanie więcej uwagi, niż naprawdę wymagała. Wystarczy kilka gałązek selera, por, cebula dymka, kilka ziemniaków, mała szczypta soli i dużo świeżo obtłuczonego lub grubo zmielonego czarnego pieprzu. I to naprawdę wszystko. Jedyne, co jeszcze trzeba zrobić, to pokroić warzywa, przesmażyć z łyżką oleju w rondlu, podlać wodą i gotować 15 minut.
Można dodać także świeże zioła i razem z nimi zmiksować zupę na gładki krem. Posypać tłuczonym pieprzem, podać z grzankami lub bruschettą. Nic więcej. I nic więcej nie trzeba o niej pisać. No może jeszcze tylko to, że jej główny składnik, seler naciowy, ma więcej witaminy C niż cytrusy i sporo innych cennych witamin i minerałów. Nic, tylko chrupać i gotować kremowe zupy.
Możesz także poznać inne przepisy na kremy, takie jak na zupę krem z selera naciowego.W rondlu przesmażam na łyżce oleju winogronowego talarki cebuli, pokrojony seler naciowy i por.
Zalewam warzywa wodą tak, aby lekko je zakryć, doprawiam solą, gotuję 15 minut, miksuję.
Podaję tłuczonym czarnym pieprzem i grzankami pszennymi lub razowymi.