Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Topinambur obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek i całość smaż jeszcze ok. 3 min.
Całość zalej wodą, dodaj bulion i gotuj ok 30 min aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem.
Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę wrzątku. Na końcu dodaj śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.
Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika
Kajtek