Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę (zostanie zmiksowana z zupą).
W garnku rozgrzewamy olej z czosnkiem i ziołami i wrzucamy pokrojoną cebulę. Szklimy ją na złoty kolor.
Dorzucamy groszek i całość zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy też sok z 1/2 cytryny.
Zupę zabielamy śmietanką (część zostawiamy do dekoracji) i przecieramy przez sitko lub dokładnie miksujemy blenderem.
Pieczywo kroimy na małe porcje i wkładamy do tostera (najlepiej jeśli będzie tylko delikatnie przypieczone).
Każdą kromkę smarujemy pastą z oliwek i dekorujemy kiełkami.