Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części.
Pokrojone warzywa zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy bulion.
Pory dokładnie myjemy, kroimy (również część liści), a następnie rumienimy delikatnie na oliwie.
Kiedy bulion jest już gotowy, wyjmujemy marchewki, seler i cebulę, dodajemy pory oraz groszek. Gotujemy jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie. Dolewamy sok z cytryny.
Miksujemy całość na gładką zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Krem z zielonego groszku podajemy udekorowany jadalnymi kwiatami.