Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z groszku należy do moich ulubionych, ale do tej pory gotowałam ją zawsze z groszku mrożonego. Kilka dni temu kupiłam całą siatkę świeżego groszku i od razu wiedziałam, że na obiad będzie moja ulubiona zupa.
Krem z groszku mrożonego nie różni się w smaku od zupy przygotowanej ze świeżego groszku, ale kolor zupy jest nieco mniej intensywny. Przynajmniej moja zupa po ugotowaniu była delikatnie zielona, dlatego tylko minimalnie zabieliłam ją śmietanką.
Do kremowych zup można dodawać prawie wszystko co tylko lubicie i co oczywiście będzie pasować smakowo. Zupę krem ze świeżego groszku podałam ze słonym serem feta i delikatnymi kiełkami z lucerny. Smakowała rewelacyjnie. Do kremu z groszku świetnie pasują też ziołowe grzaneczki, chipsy z warzyw czy groszek ptysiowy.
Polecam też nasze pozostałe przepisy na smakowite zupy z groszku:
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki - to zupa idealna na lato – lekka, pożywna i zdrowa.
Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi
Grochówka z zielonego groszku
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z groszku bez śmietany
Zobacz Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Zobacz Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Zobacz Zupa krem z groszku i marchewki
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na lekko złoty kolor i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy groszek i gotujemy pod przykryciem aż groszek będzie miękki (około 20-25 minut).
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy umyte i osuszone listki mięty.
Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
Fetę kroimy w kostkę. Do miseczek z zupą nakładamy porcję fety i posypujemy obficie kiełkami.