Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pora dokładnie umyć, cienko pokroić.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem.
Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć.
Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki.
Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.
Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny oraz śmietanę w trakcie miksowania.
Niemalże gotowy krem ze szparagów z boczkiem doprawić obficie solą i pieprzem.
Przed podaniem boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.
Kiedy cześć tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe.
Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.