Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimową porą zazwyczaj szukamy przepisów na sycące i rozgrzewające zupy, jak na przykład gulaszowa, flaczki, krem z selera lub buraków. Te tradycyjne dania zawsze będą gościć w mojej kuchni, ale czasem potrzebuję choćby małej odmiany. Dlatego tym razem ugotowałam pyszną zupę krewetkową i uwierzcie mi – idealnie sprawdzi się na zimową aurę, którąmamy za oknami.
Nie mogę nie wspomnieć, że jest to ulubiona zupa mojej siostry i przepis dostałam właśnie od niej, i też ona jako jedna z pierwszych oceniała jej smak w moim wykonaniu :) Zupa krewetkowa po tajsku z pewnością pojawi się jeszcze nie raz w moim domowym menu. Idealnie nadaje się na babski wieczorek lub inną domówkę.
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną marchewkę z cebulą. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki.
Grzyby mun oraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem .
Do marchewki dodajemy fasolę szparagową i ponownie smażymy 5 minut.
Grzyby przelewamy przez sitko (mocno napęcznieją) i kroimy w paseczki.
Usmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy do niego pokrojone grzyby.
W osobnym naczyniu mieszamy większą saszetkę opakowania Pomysł na zupę tajską z kurczakiem z zimną wodą, dodajemy do zupy kiedy zacznie wrzeć, ciągle mieszając.
Dolewamy sos rybny i ostrygowy. Dodajemy ugotowane i oczyszczone krewetki. Gotujemy 5 minut i dosypujemy do zupy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy z gazu.
Podajemy z świeżym szczypiorkiem lub kolendrą oraz porcją makaronu ryżowego.