Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kukurydza bez wątpienia jest przysmakiem w wielu krajach - także i w Polsce. Spożywa się ją pod wieloma postaciami. Można cieszyć się nią "na słodko" z dodatkiem karmelu, a także "na słono" z dodatkiem roztopionego masła i soli morskiej. Oczywiście w kuchni polskiej kukurydza nie jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Zwykle dodajemy ją do przygotowywania dań meksykańskich typu chilli corn carne. Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, że z kukurydzy można przygotować także smakowitą zupę. Co ciekawe, to właśnie zupa kukurydziana z kurczakiem - tuż po zupie miso - jest jednym z największych przysmaków mieszkańców kraju Kwitnącej Wiśni. Nie da się jednoznacznie oszacować, czy to właśnie Japonia jest "domem" dla tego przysmaku, ale bez wątpienia zupa ta bije tam rekordy popularności. Jest ona nie tylko smaczna i pożywna, ale także wyróżnia się swoim intensywnie żółtym kolorem. Jeśli tylko mamy na to ochotę, możemy przygotować tę zupę także we własnym domu.
Zupa kukurydziana - przepis na rozgrzewające danie na każdą okazję
Zupa kukurydziana - przepis to jedynie najprostsze, najłatwiej dostępne składniki, a także niewiele czasu, który trzeba poświęcić na jej przygotowanie. Jednym słowem - zupa z kukurydzą i kurczakiem sprawdzi się zawsze i wszędzie. Wystarczy połączyć gotowaną marchewkę, kukurydzę, bulion oraz smakowite mięso drobiowe, by odkryć prawdziwe umami. Z uwagi na to, że zupę tę przygotowuje się dość szybko - w porównaniu do innych zup - można bez najmniejszych problemów potraktować ją jako szybki obiad, który chcemy przygotować tuż po powrocie z pracy. Jednocześnie, warto podkreślić, że zupa kukurydziana z kurczakiem jest wyjątkowa, jeśli chodzi o walory wizualne. Kremowa i gładka konsystencja, a także dynamiczny, żółty kolor sprawiają, że można potraktować ją także jako danie na specjalne okazje. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować ją podczas uroczystości weselnej czy nawet przyjęcia urodzinowego. Za każdym razem będzie ona dobrze wyglądać i świetnie smakować.
Zupa z kukurydzą i kurczakiem - z czym można ją podawać?
Zupa z kukurydzą i kurczakiem jest daniem absolutnie kompletnym. Z reguły spożywa się ją tuż po ugotowaniu, ozdabiając jej wierzch posiekaną natką pietruszki. Jednocześnie, śmiało możemy się zdecydować na serwowanie zupy w towarzystwie czosnkowych grzanek. Wówczas sprawia one, że zupa stanie się jeszcze bardziej pożywna i urozmaicona. Grzanki również możemy przygotować samodzielnie.
Kukurydzę i pokrojoną marchewkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem przygotowanym z kostki rosołowej WINIARY i wszystko gotujemy przez kilka minut.
Oczyszczonego i pokrojonego w kawałki kurczaka smażymy z obu stron na odrobinie oleju.
Gdy kukurydza i marchewka będą miękkie, doprowadzamy je do wrzenia i blendujemy na gładki krem.
Śmietanę mieszamy z mąką, tak aby nie było grudek. I stopniowo dodajemy do bulionu. W razie potrzeby - doprawiamy do smaku.
Kawałki usmażonego mięsa wkładamy do miski i polewamy kremem kukurydzianym.