Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurki dokładnie umyć. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w słupki lub półksiężyce. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Do dużego garnka wsypać kurki, dodać pokrojone marchewki i pietruszki.Całość zalać bulionem (2 łyżki Bulionu warzywnego w słoiku WINIARY na 700ml wody ) i gotować na małym ogniu. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. W międzyczasie kaszę jaglaną porządnie wypłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie w osobnym garnku.
Do gotującej się zupy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem. Dodać kurkumę, tymianek, obficie doprawić solą i pieprzem.
Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
Pod koniec do zupy kurkowej dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną natkę pietruszki. Można opcjonalnie zabielić śmietaną.
Zupę kurkową z kaszą jaglaną podawać udekorowaną zieloną natką pietruszki.