Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Orientalna zupa marchewkowa z masłem orzechowym podana w postaci gęstego, aromatycznego kremu, świetnie rozgrzewa i syci na długo. W sezonie zimowym bywa naprawdę niezastąpiona. Dodatek chili sprawia, że już od pierwszej łyżki krew zaczyna szybciej krążyć w naszych żyłach, a orientalne aromaty unoszące się nad talerzem zabierają nas w kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata. Delektujcie się każdą łyżką, nie ma się co spieszyć do – póki co szarej i nieco smutnej – zimowej rzeczywistości.
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli mamy gotowe masło orzechowe, do stołu możemy zasiąść pół po rozpoczęciu gotowania. Masło orzechowe możecie z łatwością przygotować według przepisu Ani lub też kupić gotowe – na przykład bez dodatku soli i cukru, czyli 100% orzeszków arachidowych :).
Do doprawienia zupy marchewkowej świetnie nadaje się świeża kolendra, jednak ze względu na specyficzny smak i aromat, nie każdy ją lubi. Alternatywą będzie świeża natka pietruszki. Smacznego :)
Sprawdź też inne nasze przepisy na rozgrzewające zupy idealne na zimę:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę lub talarki.
Do podduszonej cebulki dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, szczyptę chili i kurkumy. Podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy ok 10 minut, pod koniec dodając masło orzechowe.
Dodajemy do podduszonych warzyw wywar, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Posypujemy sezamem.
JolaCAhGK