Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, podduszam w głębokim rondlu na maśle pod przykryciem około 10 minut, na bardzo małej mocy płyty. Po tym czasie dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę, duszę jeszcze 10 minut.
Podlewam cebulę z marchewką bulionem, gotuję chwilę. W tym czasie płatki migdałowe lekko rozbijam w moździerzu i rumienię na suchej rozgrzanej patelni.
Zupę miksuję na gładki krem, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, chili i solą. Rozlewam zupę do miseczek, na środku usypuję z płatków migdałowych serduszko. Dekoruję zupę listkiem świeżej mięty.