Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule obrać, drobno posiekać.
Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwając pesteczki, w zależności od preferencji ostrości.
Imbir obrać, posiekać.
Marchewki, pietruszki, ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w plastry. Ziemniaki w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzać olej. Krótko zeszklić na nim cebulę z odrobiną soli. Dodać chilli i imbir oraz przyprawy: kurkumę, paprykę wędzoną i gałkę muszkatołową.
Dodać marchewki i pietruszki, zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 30-40 minutach dodać ziemniaki, gotować przez kolejne 12-15 minut.
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, zupę krótko zblendować - tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach.
Odrobinę zupy odlać do osobnego naczynia, dolać sok z pomarańczy, śmietankę i olej kukurydziany. Dobrze wymieszać i dolać do zupy.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
Alicja