Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zobacz też inne przepisy na zupy z serem feta:
Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki, dusimy ok. 10 minut.
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek odda aromat.
Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru, dusimy kilka minut.
Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę.
Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne).
Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.