Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Z papryczki usunąć pesteczki, drobno pokroić.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane: cebulę, czosnek i papryczkę. W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę i słodką paprykę.
Kurczaka umyć, usunąć żyłki zbędny tłuszcz i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonych warzyw. Wymieszać i podsmażyć.
Następnie dodać fasolę i pomidory.
Całość zalać bulionem.
Gotować przez ok. 15-20 na bardzo wolnym ogniu.
W międzyczasie batata obrać, pokroić w kostkę. W mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie osolić i obgotować w niej kawałki batata – do momentu, aż przestaną być surowe, lecz nie będą się jeszcze rozpadać.
Podgotowane bataty dodać do zupy.
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, dolać sok z połowy limonki.
Placki tortilla podgrzać na rozgrzanej patelni – zwyklej lub grillowej. Można je również podgrzać w piekarniku.
Zupę podawać z ćwiartkami ciepłej tortilli.