Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Pod koniec gotowania ryżu mleko przelewam do garnka, dodaję mielone migdały (migdały w całości należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po tym czasie zdjąć łupinki i dopiero wtedy zmielić) i zagotowuję.
Ryż odsączam, dodaję do mleka razem z drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (trochę skórki zostawiam do dekoracji; zamiast skórki pomarańczowej można do zupy dodać rodzynki) i gotuję chwilę.
Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawiam na około 15 minut.
Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni.
Zupę migdałową podaję posypaną płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.