Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa miso to nic innego jak esencjonalny bulion z makaronem i dodatkami. Tym razem przygotowałem zupę miso z makaronem ryżowym i warzywami. Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, a ja pokażę jak przygotować orientalną zupę bazując na składnikach łatwo dostępnych w polskich sklepach. W domowych warunkach możecie wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw WINIARY, gwarantuję, że zupa będzie się równie pyszna.
Aby cieszyć się orientalnymi smakami „wyprodukowanymi” we własnej kuchni należy użyć pasty miso, sosu sojowego, oleju sezamowego czy imbiru. Składniki te nadają zupie charakteru.
Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników warzywnych, mięsnych, czy dowolnych przypraw ze wszystkich stron świata.
A jeśli szukasz propozycji na inne orientalne dania, wypróbuj:
Pikantna zupa tajska z tofu
Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Domowy ramen
Wietnamska zupa krewetkowa
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Seler naciowy pokrój w plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści.
Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego WINIARY. Zagotuj.
Zmniejsz ogień i dodaj posiekany imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego.
Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.
W misce umieść ugotowany makaron ryżowy i przygotowane warzywa – marchew, seler naciowy, jarmuż. Składniki zalej gorącym bulionem. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam.