Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Nacinamy „gęsto”, jakbyśmy chcieli pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki, nie nacinając ich do samego końca – można położyć ziemniaka na łyżce, wówczas ostrze noża zatrzyma się na jej brzegu.
Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie smarujemy olejem lub oliwą, oprószamy solą. Pieczemy w 180 st. C około godziny, do miękkości ziemniaków w dolnej części.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. podduszamy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażymy, aż uwolni swój aromat.
Podlewamy cebulę szklanką wody, zagotowujemy.
W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z zupą jarzynową, dodajemy do cebulki, gotujemy 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Musztardę łączymy ze śmietaną. Hartujemy odrobiną gorącej zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Zupę podajemy z gorącymi pieczonymi ziemniakami.