Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tegoroczna zima bywa wyjątkowo kapryśna i częściej przypomina jesienną aurę. Dodatnie temperatury i odrobina słońca po wietrznych tygodniach wygoniły mnie z domu. Chyba każdemu czasem potrzebny jest taki dzień, kiedy może złapać odrobinę oddechu dosłownie i w przenośni. Podczas długich wędrówek warto też pamiętać o ekwipunku, czyli o czymś do picia i o… rozgrzewającej i sycącej zupie, na przykład jarzynowej.
Zupa przelana wcześniej do termosu zajmie mało miejsca w plecaku i będzie ciepła przez kilka godzin. Zimowa zupa jarzynowa to też propozycja dla osób, które lubią przepisy na błyskawiczne dania. To chyba najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu zupa jaką miałam okazję ugotować. Miseczka tak przygotowanej zupy jarzynowej to też porcja witamin w postaci warzyw i węglowodanów zawartych w grzaneczkach z razowego pieczywa.
Gotową zupę jarzynową zmiksowałam blenderem, aby móc ją potem przelać do termosu i dlatego, że tak przygotowaną zupę można też wypić z kubka. Lubię jak w mojej zupie jarzynowej są widoczne kawałeczki warzyw i dlatego nie miksuję jej bardzo dokładnie.
Pozostaje mi już życzyć Wam tylko smacznego :)
Polecam też zupę na wynos, którą przygotowała Agatka :
Z kromek chleba odkrajamy skórkę a pozostałą część kroimy w równą kostkę. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i smażymy co jakiś czas mieszając aż grzanki się przyrumienią. Gotowe grzanki przekładamy do papierowej torebki.
Mieszankę warzywną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody.
Dodajemy czosnek niedźwiedzi, imbir i odrobinę pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.
Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy 2 kostki rosołu drobiowego i gotujemy jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego.
Gotową zupę jarzynową miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładnie zmiksowana, fajnie jeśli będą widoczne w zupie kawałeczki warzyw.
Gorącą zupę od razu przelewamy do termosu i zakręcamy. Jarzynową podajemy z grzaneczkami.