Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa z kabanosami zamiast boczku czy pulpetów z mięsa mielonego to też ciekawa wariacja przepisu na tradycyjną ogórkową! Aby ogórkowej niczego nie brakowało pod względem smaku, możesz użyć Bulionu wołowego WINIARY, w którym ugotujesz włoszczyznę, aby warzywa przesiąkły bogatym smakiem i aromatem. Ogórkową zabiel śmietanką według upodobań gości.
W dużym rondlu rozgrzej olej, po czym dodaj włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zaczną lekko brązowieć przy brzegach.
Warzywa zalej bulionem na żeberkach WINIARY oraz ok. 3 szklankami wody. Duś całość do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
Dodaj tarte ogórki oraz kaszę manną. Zagotuj, po czym wmieszaj pokrojone na cienkie talarki kabanosy.
Dopraw zupę do smaku drobno posiekanym koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem. W razie potrzeby dodaj nieco wody.
Przed samym podaniem zabiel zupę śmietanką – w garnku lub bezpośrednio na talerzu, w ilości zależnej od indywidualnych upodobań.