Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W garnku zagotowuję 1,5 l wody.
W tym czasie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka z gotującą się wodą, dodaję kawałek pora i ząbki czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy, dosypuję ryż i gotuję 20 minut na małej mocy, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach, lekko odsączam wodę (nie wylewam).
Na patelni roztapiam masło, na niedużej mocy na maśle przesmażam przez chwilę starte ogórki.
Kiedy minie czas gotowania zupy, dodaję do garnka ogórki i odsączoną z ogórków wodę i gotuję jeszcze 5 minut.
Śmietanę zaprawiam odrobiną zupy, dodaję do garnka po zestawieniu z płyty.
Pęczek koperku siekam (bez grubych łodyżek), dodaję do zupy.
Mirosław