Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj wywar drobiowy bez przypraw: ćwiartkę kurczaka wrzuć do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie przecedź wywar – możesz użyć mięsa do zupy, jeśli chcesz.
Następnie do gotowego wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj zawartość opakowania Zupa ogórkowa Jak u Mamy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj dalej na małym ogniu.
Mąkę rozrób ze śmietanką i niewielką ilością wody, wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Chleb tostowy pokrój w kostkę i wymieszaj z masłem i zgniecionym czosnkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, po tym czasie posyp serem i piecz jeszcze 3 minuty.
Zupę ogórkową nałóż na talerze, posyp pokrojonym w kostkę ogórkiem i serowo-czosnkowymi grzankami, ewentualnie jeszcze większą ilością startego sera.