Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, liście laurowe, ziele angielskie, nieobrane ząbki czosnku i kawałek pora, gotujemy 15-18 minut.
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce, odciskamy z soku (ale go nie wylewamy), podsmażamy na maśle kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Do garnka z zupą dodajemy podsmażone ogórki, dolewamy odciśnięty wcześniej sok, mieszamy i zagotowujemy. Ważne, aby dodać ogórki do zupy, kiedy pozostałe warzywa są już miękkie (jeśli dodamy je wcześniej, warzywa pozostaną twarde).
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietanką. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.