Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Orkisz mielę na mąkę.
Masło rozpuszczam w rondelku (kawałeczek zostawiam do podsmażenia kawałków kurczaka i cebuli) i lekko przesmażam na nim mąkę orkiszową.
Podlewam ją małą ilością wywaru warzywnego dobrze mieszając, alby nie utworzyły się grudy.
Wciąż mieszając dolewam resztę wywaru, doprawiam gałką muszkatołową, gotuję 10 minut na „wolnym ogniu”.
Pod koniec gotowania dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem do smaku.
W tym czasie kroję cebulę w piórka, mięso w kawałki, lekko przesmażam, aż cebula nabierze złocistego koloru.
Zupę nalewam do miseczek i podaję z mięsem podsmażonym z cebulą. Dekoruję natką pietruszki.