Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kaszę jaglaną płuczę kilka razy na sicie pod strumieniem zimnej wody, na końcu przelewam wrzątkiem. Przekładam do garnka, zalewam 0,5 szklanki wody, dodaję łyżeczkę cukru waniliowego, zagotowuję i gotuję na najmniejszej mocy płyty pod przykryciem, aż kasza będzie miękka (15-20 minut). Od czasu do czasu zaglądam pod pokrywkę sprawdzając, czy nie trzeba dolać odrobiny wody (jeśli trzeba, dolewam gorącą), nie mieszam kaszy podczas gotowania.
Po ugotowaniu pozostawiam kaszę pod przykryciem.
W czasie, kiedy kasza się gotuje, owoce myję, usuwam pestki z czereśni i śliwek.
Przekładam owoce do garnka, posypuję cukrem, zalewam wodą (tylko tyle, by przykryła owoce), zagotowuję. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączam płytę i pozostawiam owoce pod przykryciem na 5 minut.
Po tym czasie miksuję zupę, przecieram przez sito, odstawiam do przestygnięcia, dodaję śmietanę, mieszam.
Do miseczek nakładam łyżką kaszę jaglaną i zalewam ją lekko ciepłą lub chłodną zupą owocową. Dekoruję zupę świeżymi owocami.