Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polecam też inne przepisy na smakowite zupy owocowe:
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy (kilka sztuk odkładamy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na małe kawałki (około 2 cm).
Owoce wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ponad poziom owoców (na około 3 cm). Dosypujemy cukier.
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami. Laskę wanilii też wrzucamy do zupy i gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie (około 15-20 minut).
Odłożone truskawki kroimy w plasterki. Borówkę myjemy.
Makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą z owocami. Dekorujemy plasterkami świeżej truskawki i borówką oraz listkami mięty. Bezpośrednio do miseczki z zupą nalewamy porcję śmietany.