Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do garnka wkładamy umyte owoce i zalewamy 800 ml zimnej wody.
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sok z cytryny, miód i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Pod koniec gotowania rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Trzymamy jeszcze chwilę na gazie i odstawiamy do wystudzenia. Zupę zagęściłam odrobiną mąki ziemniaczanej, ale świetnie nadaje się też do tego kisiel owocowy lub zmiksowane owoce.
Podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy też udekorować ją listkami świeżej mięty lub z kleksem gęstej śmietany.