Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa paprykowa z kurczakiem to danie uniwersalne, które można gotować i serwować przez okrągły rok. Idealny czas to oczywiście późne lato i pełnia paprykowego sezonu, jednak lato nie może niestety trwać wiecznie. A szkoda! Na szczęście w miesiącach jesiennych i zimowych ze sklepów nie znikają papryki w różnych kolorach: żółtym, pomarańczowym, czerwonym czy zielonym. Soczyste barwy dodadzą uroku nawet najbardziej szarym dniom. Zobaczcie, jak aromatyczna może być zupa paprykowa z kurczakiem!
Proponowana zupa paprykowa z kurczakiem zarówno wyglądem, jak i smakiem może skojarzyć się z prostym daniem jednogarnkowym – leczo. Kto zaklasyfikowałby ją do tej kategorii, faktycznie nie pomyliłby się za zbytnio. Podczas gotowania oszczędziliśmy nieco czasu i łez :) i do garnka dodaliśmy opakowanie Zupy Cebulowej Winiary. Czasem trzeba sobie nieco ułatwić życie i ma się czego wstydzić.
Czosnek obrać, posiekać.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.
Zeszklić na niej czosnek, a następnie dodać pokrojone papryki i lekko podsmażyć.
Całość zalać ok. 1 litrem wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Kurczaka umyć, obrać, pokroić na paseczki. Kawałki mięsa wymieszać z oliwą i przyprawami: oregano, tymiankiem, kurkumą oraz pieprzem ziołowym. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej mięso na złoto.
Kiedy papryka nieco zmięknie do garnka dodać pomidory oraz 1 opakowanie Zupy Cebulowej Winiary.
Zupę gotować jeszcze przez ok. 10 minut na wolnym ogniu, doprowadzić do zagotowania.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec do zupy dodać zrumienione kawałki kurczaka.