Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy
Wietnamska zupa pho z wołowiną zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, w końcu to świetna alternatywa dla klasycznego polskiego rosołu. Aromatyczna, smaczna, zdrowa i sycąca zupa pho przyrządzana jest ze starannie wyselekcjonowanych składników. Do jej przygotowania potrzebny jest dobrej jakości bulion wołowy, który wyróżnia się wyraźnym smakiem ostrej papryczki chili, imbiru, czosnku i cebuli, a także wyczuwalnym aromatem cynamonu i subtelnym posmakiem sosu rybnego. Przepis na zupę pho z makaronem ryżowym, kiełkami fasoli mung, świeżymi ziołami i suszonymi przyprawami nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Poznaj sekret jej przyrządzania i ciesz się jej smakiem w domowym zaciszu!
Aromatyczna zupa pho - czołowe danie kuchni wietnamskiej, które nazywane jest azjatyckim rosołem z wołowiną
Zupa pho bo z wołowiną to połączenie wielu różnorodnych składników, które nie wymagają gotowania, a jedynie zalania wrzącym, aromatycznym bulionem. W roli bulionu można wykorzystać dwie kostki Rosołu wołowego WINIARY - ma on intensywny i bardzo wyrazisty smak, dlatego doskonale wzmocni smak zupy pho i nada jej charakterystycznego ciemnego koloru. Do wywaru warto dodać opaloną wcześniej cebulę i czosnek, a także świeży, posiekany imbir. Po pięciu minutach gotowania wszystkich składników, czas dodać przyprawy, które nadają zupie pho niepowtarzalny smak i aromat. W garnku koniecznie musi znaleźć się cynamon, anyż, goździki i świeżo zmielony pieprz. Zupa nie będzie miała prawdziwego wietnamskiego smaku, jeśli nie dodamy też sosu rybnego. Po chwili gotowania należy odcedzić zupę i klarownym wywarem zalać wcześniej przygotowany makaron ryżowy. 'Wisienką na torcie' są cienkie plasterki wołowiny, które kładzie się na środku talerza oraz posiekana kolendra, kiełki fasoli mun oraz szczypiorek, które dają całej potrawie świeżości i przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Zupę - a właściwe jej składniki, najlepiej jeść pałeczkami, natomiast bulion – wypić na koniec.
Wietnamska zupa pho bo - klasyczny rosół w wietnamskim wydaniu
Wietnamski klasyk w postaci zupy pho to danie, które warto jeść szczególnie podczas okresu jesienno-zimowego. Zupa doskonale rozgrzewa, a jej składniki mogą mieć różne korzyści zdrowotne - wykazują bowiem działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dostarczają też wielu witamin i innych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zupa pho bo to więc samo zdrowie!
Do garnka wlej wodę, dodaj dwie kostki Rosołu wołowego WINIARY, a następnie opaloną nad palnikiem cebulę, czosnek oraz posiekany obrany imbir. Gotuj przez 5 minut.
Następnie dodaj przyprawy – goździki, anyż, cynamon, pieprz. Gotuj przez kilka minut. Jeśli masz - dodaj sos rybny. Pogotuj jeszcze chwilkę. Potem wyjmij imbir, anyż, cynamon oraz cebulę tak, aby otrzymać czysty bulion.
Na środku głębokiego talerza połóż makaron ryżowy, a na nim pokrojoną na cienkie plasterki wołowinę (potrzymaj 30 minut w zamrażarce, aby łatwiej kroić).
Dodaj pozostałe dodatki – posiekaną kolendrę, szczypior, chili, kiełki fasoli mung - i zalej kilkoma chochlami wrzącego bulionu – mięso momentalnie się zetnie.