Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pietruszki, marchewkę, selera, pora i ząbki czosnku obrać i pokroić na mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1 litrem zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Cebulę obrać, posiekać.
Pieczarki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, zeszklić.
Do zeszklonej cebuli dodać utarte pieczarki – posolić i obficie popieprzyć, podsmażyć.
Gotowy bulion przecedzić – wyłowić pora i ząbki czosnku, pozostałe warzywa zmiksować. Dodać przesmażone z cebulką pieczarki.
Na sam koniec do zupy pieczarkowej dodać serek mascarpone, uważając aby się nie zważył. Doprawić solą i pieprzem i tymiankiem.
Zupę pieczarkową podawać na gorąco, opcjonalnie z dodatkiem zielonej pietruszki.