Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kolejny z serii świątecznych przepisów. Tym razem zupa pieczarkowa na wigilię. Za sprawą kilku łyżek serka mascarpone zupa zyskuje aksamitną konsystencję. Delikatny krem będzie stanowił idealny początek wigilijnej kolacji. Poniżej przepis na zupę pieczarkową na wigilię, czyli łagodne i smaczne rozpoczęcie tego wyjątkowego wieczoru.
Zobacz też inne przepisy idealne na Święta!
Barszcz czerwony na zakwasie
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Jak zrobić idealne ciasto na uszka i pierogi – testujemy przepisy z jajkiem, żółtkiem i bez jajka
Pietruszki, marchewkę, selera, pora i ząbki czosnku obrać i pokroić na mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1 litrem zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Cebulę obrać, posiekać.
Pieczarki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, zeszklić.
Do zeszklonej cebuli dodać utarte pieczarki – posolić i obficie popieprzyć, podsmażyć.
Gotowy bulion przecedzić – wyłowić pora i ząbki czosnku, pozostałe warzywa zmiksować. Dodać przesmażone z cebulką pieczarki.
Na sam koniec do zupy pieczarkowej dodać serek mascarpone, uważając aby się nie zważył. Doprawić solą i pieprzem i tymiankiem.
Zupę pieczarkową podawać na gorąco, opcjonalnie z dodatkiem zielonej pietruszki.