Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szybko, prosto i najlepiej, żeby smakowało jak u mamy… Kto z nas nie marzy o tym, żeby zupy gotowały się same? – “To czasochłonna robota…” – “Taka jestem zabiegana, nie mam kiedy ugotować.” – “Od miesięcy próbuję zrezygnować z abonamentu na dzienny catering, ale obawiam się, że nie poradzę sobie z regularnym przygotowaniem posiłków”, żalą się i narzekają niejednokrotnie moi znajomi. – “Ależ Kochani, to wszystko nie jest aż takie skomplikowane”, odpowiadam. Trzeba tylko nieco pokombinować, jakby tu sobie ułatwić życie…”
Słowo się rzekło, nie ma odwrotu. Czekają przecież ludzi głodni zup i porad, z jedynie odrobinę ostygłym zapałem. Pora zatem, aby zakasać rękawy i zamieszać w garach. Ale zaraz, zaraz, miało przecież być łatwo i bezboleśnie! W głowie pomysł na zupę pieczarkową.
Zupa ma być sycąca – tak, aby nie musieć od razu gotować drugiego dania. Przygotujemy zatem zupę krem i dodamy do niej solidną porcję makaronu. Dla urozmaicenia dodamy także… kalafior? Utarty i zrumieniony na maśle, doprawiony tymiankiem, będzie stanowił nietypowy dodatek i zupa pieczarkowa z makaronem z pewnością nie będzie nudna. Co z obieraniem pieczarek? Z tym zawsze sporo roboty… Sięgniemy zatem po coś, co sprawi, że nasza zupa będzie gotowa na 15 minut. Z pomocą przychodzi niepozorne opakowanie Zupy Pieczarkowej WINIARY. W środku, oprócz aromatycznej mieszanki, znajdziemy także kawałki grzybów! Bez dodatku barwników czy konserwantów.
Kiedy faktycznie brakuje nam czasu na przygotowanie całego dania od początku do końca, warto sięgnąć po mini pomoce, a na weekend zaplanować sobie trochę więcej czasu na gotowanie i pomyśleć o tym, co można przygotować z wyprzedzeniem – tak, aby w trakcie tygodnia móc poświęcić się innym obowiązkom.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Kalafiora umyć, podzielić różyczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła rozgrzać, wrzucić na nie utarty kalafior. Doprawić tymiankiem i delikatnie zrumienić – aż kalafior nieco zmięknie, jednocześnie zachowując swoją chrupkość.
Odłożyć część kalafiora do dekoracji zupy, do reszty dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną cebulę oraz pietruszkę. Całość lekko podsmażyć – aż cebula stanie się szklista.
Lekko zrumienione warzywa przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować przez ok. 15-20 minut.
W międzyczasie, w osobnym naczyniu, ugotować makaron. Natkę pietruszki posiekać.
Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksować na gładki krem.
W 200 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać opakowanie Zupy Pieczarkowej WINIARY i dolać do zupy. Gotować przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na zakończenie zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z makaronem i kalafiorową posypką, udekorowaną natką zielonej pietruszki.