Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjna zabielana zupa pieczarkowa podana w towarzystwie musu z topinambura smakuje naprawdę wyjątkowo. Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, do niedawna zapomniany, dziś dumnie pojawia się na naszych stołach. Co to właściwie jest? Topinambur to roślina, której jadalną częścią są podziemne bulwy. W smaku topinambur przypomina słonecznik, stąd też nazywany jest słonecznikiem bulwiastym. Niektórzy z kolei twierdzą, że w smaku przypomina karczochy.
Zapomniane bulwy wracają do łask. To bardzo dobrze, bo są zdrowe i zasługują na uwagę w naszych kuchniach. Można z niego przyrządzić zupę krem, upiec jak frytki lub też podać do zupy w postaci musu. Topinambur najwięcej cennych składników ma tuż pod skórką, dlatego lepiej go dobrze wyszorować niż obierać. Ja do przygotowania musu potrzebowałam topinambura bez skórki, jednak upiekłam go w skórce, która później została schrupana :)
Zupa pieczarkowa ma kremową konsystencję dzięki dodatkowi ziemniaków. Można je również pominąć, a zwiększyć ilość pieczarek (0,5 kg).
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
W tych przepisach również wykorzystasz topinambur!
Topinambur dokładnie myjemy, obieramy lub pozostawiamy w skórce, kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, oprószamy solą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do miękkości. W połowie czasu pieczenia dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Można też dołożyć pokrojone w plasterki i skropione oliwą pieczarki, które wykorzystamy później do dekoracji zupy na talerzach.
Upieczony topinambur obieramy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy), długo blendujemy z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, a następnie z niewielką ilością słodkiej śmietanki (dodajemy ją stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu).
Pieczarki myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili pieczarki (możemy trochę odłożyć, aby upiec je podczas pieczenia topinambura i wykorzystać do dekoracji zupy na talerzach). Oprószamy solą, dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.
Pieczarki podlewamy wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków.
Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z musem z topinambura i zieleniną.