Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oliwki kroimy na krążki.
Ciasto francuskie kroimy na paski około 2 cm szerokości.
Wzdłuż każdego paska nacinamy miejsca na oliwki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy ciasto francuskie i w nacięcia wkładamy oliwki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy 10 minut bez termoobiegu.
W garnku podgrzewamy bulion.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Pokrojone ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy do momentu aż będą już prawie miękkie.
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki dokładnie myjemy i przekładamy do durszlaka,aby ociekły z wody. Odcinamy nóżki i kapelusze pieczarek kroimy na 4 części.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Grzyby po chwili puszczą wodę.
Usmażone grzyby z cebulką dodajemy do bulionu. Doprawiamy kozieradką i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec zabielamy śmietanką.
Podajemy z świeżą natką pietruszki oraz z paluchami z ciasta francuskiego.