Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dorzucić posiekane cebule i czosnek. Dosypać także kurkumę i odrobinę soli. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. Dzięki dodatkowi soli, cebula zacznie puszczać wodę i nie będzie się przypalać. Z kolei kurkuma podsmażona na tym etapie z cebulą i czosnkiem nada całości aromatu.
W międzyczasie pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Całość dobrze wymieszać, smażyć dalej na wolnym ogniu.
Kiedy pieczarki zmiękną i puszczą wodę dodać gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dolać bulion. Całość zmiksować na gładki krem, pod koniec miksowania dodając 2 łyżki śmietany.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotować makaron. Dymkę pokroić.
Zupę pieczarkową podawać z makaronem, dymką i kleksem śmietany.