Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem. Pożywna, jak na jesienną zupę przystało. Podduszone pieczarki z dodatkiem szalotki i czosnku nadają jej apetycznego aromatu. Dla takich zup szybciej wraca się do domu po pracowitym dniu. Zwłaszcza, gdy na dworze jest mokro i nieprzyjemnie. Wówczas można dodatkowo doprawić pieczarki zdrową porcją chili. Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem – idealna na rozgrzewkę :)
Czy jest ktoś, kto nie lubi boczku? Poza tymi, którzy nie jedzą mięsa wcale, chyba każdemu pasuje taki dodatek do zupy! Nam też, dlatego polecamy również inne nasze przepisy:
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską
Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupa fasolowa na żeberkach
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Węgierska zupa gulaszowa bogracz z kociołka
Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką
Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Wywar zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, solimy. Gotujemy 15 minut.
Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, dodajemy masło, chwilę podsmażamy.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, dusimy chwilę.
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebulki. Pół minuty później dorzucamy do cebulki pieczarki, oprószamy solą. Dusimy, aż woda odparuje.
Dodajemy podduszone pieczarki do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę.
Zupę pieczarkową z ziemniakami i boczkiem zabielamy śmietanką, posypujemy świeżą zieleniną. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!