Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.
Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.
Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.
Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.